Baterie a inovace: EU chystá do roku 2022 změny

Aby Evropská unie dosáhla svého cíle, totiž minimalizace CO2, při výrobě elektrického proudu, ale také v oblasti automobilového průmyslu, je třeba přijímat stále nová opatření, a to zejména v oblasti inovace baterií. K tomu slouží Evropská bateriová aliance, která provádí potřebná opatření od roku 2017. Letos provedla další kroky.

  • 1. října 2021
bulb

Baterie a inovace: EU chystá do roku 2022 změny

main-article
bulb
main-article

Projekt Bauhaus: Co znamená pro Evropu?

V roce 2019 byla poprvé představena Zelená dohoda pro Evropu, která si klade za cíl, aby se tento kontinent stal prvním klimaticky neutrálním. O rok později byla strategie podložena investičním plánem. Takový projekt si ovšem žádá i různé funkční nástroje a tím nejnovějším z nich se stal právě Nový evropský Bauhaus.

  • 23. února 2021
bulb
main-article

Švédsko a Rakousko zavřely poslední uhelné elektrárny

Na konci dubna byl ve Švédsku a v Rakousku ukončen provoz posledních uhelných elektráren. Obě země se tak jako jedny z prvních v Evropě vzdaly závislosti na tomto tradičním fosilním palivu. Blíží se podobný okamžik i v České republice?

  • 3. června 2020
bulb
main-article

Expert na létání s drony upozornil na některé nejasnosti nových „droních zákonů“ z EU

Pravidla létání s bezpilotními letouny nejen v ČR se hodně změní od 1. 7. 2020. Drony s hmotností nad 250 gramů bude nezbytné registrovat. To ale neznamená, že všechny drony s nižší hmotností registraci uniknou. U DJI Mavica Mini (249 g) bude registrace vyžadována, u DJI Tello (80 g) bude záležet na české úpravě droních zákonů. Vysvětlil Jakub Karas z Aliance pro bezpilotní letecký průmysl (UAVA).

  • 6. prosince 2019
bulb
main-article

Srovnání evropských cen elektřiny 2018: Němce dusí drahé energie. A co Čechy?

Průměrného Němce stojí 1 megawatthodina (MWh) elektrické energie 333 eur. Český odběratel za stejné množství utratí jen 210 eur. Jenže při stejné spotřebě přijde nižší účet za elektřinu domácnostem na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a dokonce i třeba v Holandsku či ve Francii. Jak se srovnání cen elektřiny mezi Evropany změní při přepočtu na paritu kupní síly?

  • 19. srpna 2019
bulb
main-article

Tiché jízdě odzvonilo. Nové elektromobily musí v EU povinně vydávat zvuk

Automobilky se začaly poohlížet pro službách rockových hvězd i skladatelů epické filmové hudby. Mercedes sází na skupinu Linkin Park, BMW zase věří Hansi Zimmerovi, který stojí za melodiemi mnoha Hollywoodských trháků. K nezvyklé spolupráci je přinutila povinnost ozvučet nové elektromobily a hybridy při nízké rychlosti. V EU pravidlo platí od 1. července, v USA ho zavedou příští rok.

  • 4. července 2019

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru