Jak se zbavit strachu z výšek? Vědci z Oxfordu zkusili terapii virtuální realitou

Fóbie z pavouků, sociální úzkost, klaustrofobie nebo panický strach z výšek dokáží pořádně otrávit život a nejde jen o to, že se nemůžete pomazlit s přátelskou tarantulí, která zrovna utekla sousedovi z terária, anebo zařadit slackline mezi své koníčky. Výzkumníci z Oxfordské univerzity ukázali, že vždycky nemusíte hledat pomoc u drahého psychoterapeuta, abyste se zbavili paralyzujícího strachu.

  • 10. září 2018
bulb

Jak se zbavit strachu z výšek? Vědci z Oxfordu zkusili terapii virtuální realitou

main-article
bulb
main-article

Konec hry na schovávanou: Vědci přišli na způsob, jak vidět skrz zeď

Přiznejte se – říkáte si někdy, co se asi právě děje u vašich sousedů? Pokud ano, pak se pro vás blýská na lepší časy. Vědci z Massachusettského technologického institutu (MIT) totiž úspěšně vyvíjejí způsob, jak za pomoci bezdrátového signálu detekovat osoby a další živé organismy skrz zeď a další překážky. Navzdory drobným mouchám věští vývojáři svému elektronickému dítěti velkou budoucnost.

  • 6. listopadu 2015
bulb
main-article

Výzva pro kutily: Zkuste si vyrobit jednoduché elektrické autíčko

V hračkářství sice můžete koupit všelijaké modely vozítek, která troubí klaksonem, svítí předními i zadními světly anebo dokonce přehrávají hudbu, ale s žádným v obchodě uloveným elektrickým autíčkem nezažijete tolik zábavy a legrace jako s tím, které jste splácali dohromady sami. Podívejte se na názorný videonávod a pusťte se do toho. Většinu součástek seženete u sebe doma.

  • 1. května 2015
bulb
main-article

Kontroverzní experiment s elektrickými šoky odhalil temná zákoutí naší mysli

Proč se obyčejní lidé během druhé světové války dopouštěli zvěrstev? Vysvětlení hrůz holokaustu hledal americký psycholog Milgram při experimentu za použití elektrických šoků. Podle výsledků většina lidí bude slepě poslouchat autoritu, i když jim přikáže zabít nevinného člověka. Jak slavný pokus probíhal a proč stále vyvolává bouřlivé debaty?

  • 19. února 2015
bulb
main-article

Elektřina z citronu: Zkuste doma rozsvítit malou ledku pomocí zásob z lednice

Citrony, kiwi, rajčata, brambory i kyselé okurky můžete použít nejenom jako přísadu do salátů. Místo vitamínů můžete z kyselého ovoce i zeleniny získat také slabý elektrický proud, který zvládne rozsvítit malé LED světlo nebo aspoň vychýlit střelku kompasu. Co dalšího budete na jednoduchý pokus s elektřinou potřebovat?

  • 1. prosince 2014

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru