Vyúčtování elektřiny: Jak vyčíst z faktury za energie vše, co potřebujete

Připadá vám, že se ztrácíte v záplavě čísel, která se na vás hrnou při nakouknutí do každoročního vyúčtování elektřiny od vašeho dodavatele? Cifra přeplatku či nedoplatku sice vaším očím neunikne, ale marně si lámete hlavu, jak jste se k takovým částkám dopracovali? Ukážeme vám, jak se vyznat ve faktuře za elektřinu a kde se dají náklady za energie snížit.

  • 14. března 2024
bulb

Vyúčtování elektřiny: Jak vyčíst z faktury za energie vše, co potřebujete

main-article
bulb
main-article

Reklamace vyúčtování elektřiny krok po kroku

Každý rok obdržíte od dodavatele vyúčtování elektřiny, které byste si měli důkladně zkontrolovat. Chyba může nastat při odečtu elektroměru nebo započítáním jiné ceny za spotřebovanou elektřinu. Pokud máte o správnosti vyúčtování pochybnosti, můžete ho reklamovat.

  • 12. října 2021
bulb
main-article

Odpojení elektřiny: Kdy vás může dodavatel odstřihnout od proudu?

Stát se to může každému – zapomenete zaplatit složenku a dluh u vašeho dodavatele je na světě. Přečtěte si, jak takovou situaci řeší přední hráči na našem energetickém trhu, E.ON, ČEZ, PRE a Innogy. Kdy vám pošlou domů upomínku a v jakých případech už byste se měli obávat odpojení elektřiny?

  • 3. března 2020
bulb
main-article

Odpojení od elektřiny: Kdy se zastaví elektroměr kvůli nezaplaceným účtům?

Jedna nezaplacená záloha ze elektrickou energii ještě nezpůsobí, aby vám najednou vyhlásily žárovky, vypínače a zásuvky doma vzpouru. Při druhé neuhrazené záloze si ale už říkáte o malér. Nic neriskujte a raději zjistěte, kdy vám kvůli neplacení účtů může dodavatel odpojit elektřinu i proč při nečekaném krachu dodavatele odběratelům odpojení elektroměru naopak nehrozí.

  • 30. května 2018
bulb
main-article

Zjednodušíme faktury za energie, tvrdí regulátor trhu ERÚ

Vytvořit „blbuvzdorné vyúčtování“ za elektřinu i plyn, takový cíl si stanovil Energetický regulační úřad (ERÚ). Zpřehlednit fakturu za energie by chtěl od roku 2016 pomocí nové vyhlášky. Podle tiskového mluvčího se nyní odběratelé v moři informací na fakturách ztrácejí. Nesrozumitelné vyúčtování pak ulehčuje práci podomním prodejcům, kteří chtějí zkreslit určité údaje. Co by se mělo změnit?

  • 18. prosince 2014

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru