„Gigatovárna“ firmy HE3DA zahájí sériovou výrobu revolučních baterií letos na jaře

Ostrý start továrny Magma Energy Storage (MES) v Horní Suché na karvinsku se plánoval na konec roku 2019. Výrobní linky této gigatovárny na baterie HE3DA se nakonec spustí až letos na jaře, slibuje Radomír Prus, hlavní investor projektu. Dle jeho slov se bateriová technologie stane základním stavebním prvkem pro budoucí přestavbu světové energetiky. Jakou kapacitu má 2. typ baterií HE3DA?

  • 16. ledna 2020
bulb

„Gigatovárna“ firmy HE3DA zahájí sériovou výrobu revolučních baterií letos na jaře

main-article
bulb
main-article

Česko jako supervelmoc vesmírného průmyslu? Této vizi věří české firmy i státní úředníci

Poprvé se na evropské raketě vypuštěné do vesmíru objeví česká vlajka. Bude se vyjímat na raketovém nosiči Vega, jehož část vyvíjela firma SAB Aerospace z Moravy. Česká stopa v Evropské kosmické agentuře ESA začíná být totiž čím dál víc vidět. Na českém kosmickém dni v Brně, který je součástí akce Czech Space Week, zaznělo více důvodů, proč budoucnost lidstva i ČR ve vesmíru vypadá velmi nadějně.

  • 14. listopadu 2019
bulb
main-article

Řízení auta mozkem, český vynálezce baterií i rival Tesly. Kdo se ukázal na CES 2018?

Každoroční veletrh spotřební a výpočetní techniky CES v Las Vegas posledních pár let není jen o nových počítačích a chytrých lednicích. Stále více prostoru dostávají také elektromobily, zařízení pro autonomní řízení a letos dokonce i řízení auta silou mysli. Novinku brain-to-vehicle představil Nissan. Henrik Fisker zase ukázal „zabijáka Tesly“. Na CES 2018 jsme mohli vidět i silnou českou stopu.

  • 19. února 2018

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru