České a slovenské ceny elektřiny: Češi platí víc u běžné spotřeby. Kde se rozdíly stírají?

Odpovědět na otázku, jestli dražší ceny elektřiny trápí více české, nebo slovenské domácnosti, není úplně jednoznačné. Záleží totiž na tom, kolik proudu za rok doma spotřebujete. Při malém odběru elektřiny je výhodnější mít postavený domek pod Tatrami než v blízkosti Šumavy či Krkonoš. Naopak, pokud elektřinou topíte, zaplatíte méně v Praze než v Bratislavě.

  • 2. prosince 2019
bulb

České a slovenské ceny elektřiny: Češi platí víc u běžné spotřeby. Kde se rozdíly stírají?

main-article
bulb
main-article

Strhující příběh barevné televize. Jak probíhala bitva obrazových standardů?

Tušili jste, že zavádění barevného vysílání v bývalém Československu bylo pěkně divoké? Objevte strhující příběh televize, od prvních pokusů o přenos obrazu až po bitvu mezi francouzským a anglickým obrazovým standardem.

  • 4. října 2019
bulb
main-article

Elektrický proud v dějinách lidstva: Kdo objevil elektřinu a proč se jí lidé báli?

„Kubo, ven jít můžeš, ale nehraj si vedle pouličních lamp. Je to nebezpečné.“ V roce 1882, kdy Edison postavil 1. elektrárnu, lidé elektrickému proudu nedůvěřovali, a proto rodiče dávali dětem podobné rady. Navzdory strachu z neznámého elektřina lidstvo vždy fascinovala. Nejvíc „cool“ bohové z mýtů ovládali blesky a už starověcí Egypťané dumali nad elektrickými sumci v Nilu. Kdo elektřinu objevil?

  • 26. dubna 2019
bulb
main-article

Legendární automobily: Objevte 9 zajímavostí z doby automobilového pravěku

Věděli jste, že první road trip v historii automobilů odřídila žena? Tušili jste, že počátkem 20. století auta symbolizovala nevinnost a patřila k oblíbeným kulisám pro romantické pohlednice? Odhalte, jak to vypadalo v době automobilového pravěku, tedy na přelomu 19. a 20. století, kdy první vozy na čtyřech kolech začaly jezdit po cestách, které tehdy „okupovaly“ kočáry tažené koňmi a bicykly.

  • 22. března 2019

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru