Blesková potrubní rychlodráha Hyperloop One úspěšně prošla prvním testem

Inženýři z Hyperloop One nadšeně bouchali šampaňské, protože testovací podvozek se poprvé projel podtlakovým tunelem s prostředím blízkým vakuu. Jeho jízda měla k cílové rychlosti zvuku ještě hodně daleko, ale společnosti se podařilo dokázat, že elektromagnetický pohon, brzdy i svištění vakuem funguje, jak má. Podívejte se na první zkoušku dráhy budoucnosti.

  • 17. července 2017
bulb

Blesková potrubní rychlodráha Hyperloop One úspěšně prošla prvním testem

main-article
bulb
main-article

Z Brna do Vídně za 10 minut. Dočká se moravská metropole Hyperloopu?

Futuristická dráha Hyperloop, která připomíná potrubní poštu pro lidské cestující, se prozatím nachází ve fázi počátečního testovaní své životaschopnosti. Zástupci společnosti Hyperloop Transportation Technologies ovšem věří, že se jim odvážný projekt podaří dotáhnout do zdárného konce, a tak čile vyjednávají o budoucím umístění netradičního dopravního prostředku. Jednání proběhlo také v Brně.

  • 18. ledna 2017
bulb
main-article

Hyperloop v Emirátech: Architekti z BIG představili vizualizaci lidské potrubní pošty

Dánské architektonické studio BIG, které se věnuje těm největším stavebním projektům, se spojilo se společnosti Hyperloop One. Ta se chystá na několika místech světa vybudovat rychlodráhu navrženou Elonem Muskem. Studio nyní připravilo vizualizaci, která ukazuje, jak dráha spojuje Abú Zabí se 124 kilometrů vzdálenou Dubají. Cesta, která vlakem trvá hodinu a půl, by se tak zredukovala na 10 minut.

  • 24. listopadu 2016
bulb
main-article

Futuristická dráha Hyperloop má za sebou první test. Došlo k naplnění vize Elona Muska?

Na počátku všeho byl zdánlivě bláznivý plán technologického vizionáře Elona Muska, který v roce 2012 navrhl futuristickou dráhu Hyperloop připomínající potrubní poštu pro přepravu lidí. O 4 roky později se prototyp neobvyklého dopravního prostředku dočkal prvního testu v americkém státě Nevada. Jak si Hyperloop vedl?

  • 16. května 2016
bulb
main-article

Z Bratislavy do Vídně za 8 minut: Míří Muskova rychlodráha Hyperloop k našim sousedům?

V roce 2013 představil vizionář Elon Musk koncept Hyperloop. O co se jedná? V zásadě jde o vylepšenou verzi dnes již překonané potrubní pošty. Protože Musk nikdy nebyl troškař, počítal s tím, že by systém namísto obvyklých zásilek přepravoval ve speciálních kapslích „lidský náklad“. A to rovnou rychlostí bezmála 1 300 km/hod. A nyní se zdá, že co technologický vizionář řekne, to prostě platí.

  • 15. března 2016
bulb
main-article

Hyperloop: Rychlodráha budoucnosti slibuje 2krát rychlejší cestování než v letadle

Z Prahy do Ostravy zhruba za čtvrt hodiny? Zatím o tom můžete pouze snít, ale v hlavách technologických vizionářů už se rodí myšlenka, díky které byste mohli na děravé české dálnice zapomenout. Projekt Hyperloop si totiž pohrává s představou superrychlé dráhy, kde by lidé cestovali v kapslích potrubními tunely podobně jako v animovaném seriálu Futurama. Nechali byste se svézt?

  • 30. července 2015

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru