Za japonské studenty „uvězněné“ doma kvůli karanténě převzali diplom roboti

Překazila vám pandemie koronaviru již dlouho předem naplánované setkání přátel, svatbu nebo jinou společenskou akci? V Japonsku ukázali, že nic se rušit nemusí, i když platí přísná pravidla proti shlukování většího počtu lidí. Stačí za sebe poslat robota. Tímto přístupem se inspirovala univerzita managementu v Tokiu. Promoce tam neodpískali, i když absolventi školy museli zůstat doma.

  • 4. května 2020
bulb

Za japonské studenty „uvězněné“ doma kvůli karanténě převzali diplom roboti

main-article
bulb
main-article

Padající hvězdy na přání: Ohromí Japonci v roce 2020 svět umělým meteorickým deštěm?

Lena Okajimová žila v dětství v málo obydlené části Japonska, odkud se často daly pozorovat padající hvězdy. Jenže když se později přestěhovala do Tokia, kde světelný smog znesnadňuje koukání na noční oblohu, musela se své oblíbené aktivity vzdát. Z hlavního města toho nebylo moc vidět. Proto založila startup ALE, který se specializuje na „vesmírnou zábavu.“ Co chystá pro olympijské hry?

  • 3. srpna 2018
bulb
main-article

Hands-free deštník: Dron s umělou inteligencí se postará o vaše pohodlí při průtrži mračen

Moderní člověk potřebuje ruce k důležitějším úkolům, než je držení deštníku. Když jsou ruce trvale zaměstnány smartphonem nebo tabletem, deštník se zkrátka musel přizpůsobit. Pod vedením japonských designérů prodělal neobvyklý evoluční skok, kdy se z jednoduché bariéry proti povětrnostním vlivům stal samostatný objekt s umělou inteligencí. A jak překonává sílu gravitace? Pomocí dronu!

  • 16. července 2018
bulb
main-article

Nissan ukázal splněný sen všech lenochů: samořídící papuče, stoly a židle

Japonská automobilka vymyslela trepky, které se samy uklidí, i židle, jež se zasunou zpátky ke stolu, když už na nich nesedíte. Může se zdát, že v Nissanu chtějí potvrdit známé pořekadlo: „Matkou inovací a pokroku je lenost.“ Ale autonomní papuče mají jen chytře přitáhnout pozornost k samořídící technologii ProPilot ve vozech od Nissanu. Spojí se lenoši všech zemí, aby dostali novinku na trh?

  • 6. června 2018
bulb
main-article

Invaze LED světel pokračuje. Odhalte 5 nezvyklých způsobů využití ledek

Svítí to, bliká to, mění barvy, takže lidi se po tom utlučou. Podobně asi přemýšlelo mnoho výrobců a LED světla nastrkali všude, kam to šlo. Na trhu teď najdeme LED tkaničky do bot nebo třeba ledové kostky s ledkou uvnitř pro hodně stylové pití drinků. Vybrali jsme 5 inovací, kam se světlo z ledek nečekaně dostalo. Barevný „chaos“ najdete třeba na lyžařských sjezdovkách i na postrojích koňů.

  • 25. dubna 2018
bulb
main-article

Digitální umění z Japonska vás nadchne! Světlo, tma, barvy a animace nabízí úžasné zážitky

Japonské studio teamLab na sebe pravidelně upozorňuje fascinujícími uměleckými expozicemi, které by nikdy nemohly vzniknout bez zapojení nejmodernějších technologií. Neskutečně propracovaná hra světel, tmy a pohyblivých animací své návštěvníky doslova pohltí. Nejnovější projekt se chystá letos v létě v Tokiu a podle mnoha zvěstí rozhodně bude stát za to.

  • 4. dubna 2018

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru