ERÚ a ČNB zveřejnily odhad dopadů COVID-19 na ekonomiku ČR

Březen roku 2020 se do dějin zapíše jako čas, kdy vláda České republiky učinila první výraznější opatření, aby omezila šíření COVID-19. Proběhlo vyhlášení nouzového stavu, a hned dva dny poté vešlo v platnost Usnesení č. 211, které zakazuje provoz maloobchodního prodeje a služeb. S tím je ovšem výrazně spojen pokles odebírané elektrické energie, který nyní v tiskové zprávě zveřejnil ERÚ.

  • 29. března 2021
bulb

ERÚ a ČNB zveřejnily odhad dopadů COVID-19 na ekonomiku ČR

main-article
bulb
main-article

Německá studie přichází s výsledky. Koronavirus snížil emise

COVID-19 ohrozil světovou ekonomiku a zdraví populace. Zároveň ale také na nějaký čas zastavil leteckou dopravu, omezil funkci mnoha podniků, a dalších, díky čemuž se snížila koncentrace CO2 v atmosféře. Vědci z německého institutu v Potsdamu přinášejí konkrétní data z měření.

  • 27. listopadu 2020
bulb
main-article

Stát nestíhá trasovat. Pomáhají mu největší dodavatelé

Nakažených koronavirem v Česku prudce přibývá. Jedním z důvodů je i to, že stát nestíhá trasovat kontakty nakažených a posílat je do karantény. Desítky operátorů k trasování proto poskytují dodavatelé elektřiny.

  • 23. října 2020
bulb
main-article

Podívejte se, jak pandemie ovlivnila znečištění v Evropě

Pandemie koronaviru v posledních měsících ochromila Evropu a její běžné fungování. Zatímco většina důsledků pandemie je spíše negativního charakteru, nalézt lze i oblasti, ve kterých aktuální nestandardní období spíše pomohlo. Jde například o snížení znečištění ovzduší. Podívejte se na to, jak pandemie ovlivnila znečištění v Evropě.

  • 26. května 2020
bulb
main-article

Čeští 3D tiskaři pomáhají v boji s virem COVID-19. Rozdávají ochranné štíty pro lékaře

Ikona 3D tisku, Josef Průša, a jeho obří tisková farma Prusa Research se vrhla na výrobu obličejových štítů pro doktory, zdravotníky a jiné profesionály, kteří se nyní ocitají v přední linii boje s koronavirem. Firma je do nemocnic posílá zdarma. Stačí o ochranné pomůcky požádat. Nenahrazují sice nedostatkové respirátory, ale společnosti Prusa Research přišlo za pár dní přes 100 tisíc objednávek.

  • 15. dubna 2020
bulb
main-article

„Šmejdi“ zneužívají nouzového stavu, lákají na roušky

Před energetickými šmejdy nejsou spotřebitelé v bezpečí ani v nouzovém stavu. Zatímco šicí stroje jedou na plné obrátky a lidé zdarma vyrábějí roušky nejen pro své blízké, ale také pro všechny potřebné, šmejdi zkoušejí situace využít. ERÚ upozornil na případy, kdy nabízeli roušky proti podpisu. Ten měl údajně stvrzovat jejich převzetí, ve skutečnosti však šlo o smlouvu na změnu dodavatele.

  • 1. dubna 2020

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru