Létání s dronem 2021: Co vám dovolí zákony?

Létání s dronem se v posledních letech stalo velmi populárním koníčkem. Uživatelů dronů výrazně přibylo, a proto bylo potřeba nastavit jasná pravidla provozu. Nová legislativa upravující létání s drony vstoupila v platnost 31. 12. 2020. Jak je upraveno létání s dronem v roce 2021? Podívejte se, co vám dovolí zákony.

  • 1. března 2021
bulb

Létání s dronem 2021: Co vám dovolí zákony?

main-article
bulb
main-article

Expert na létání s drony upozornil na některé nejasnosti nových „droních zákonů“ z EU

Pravidla létání s bezpilotními letouny nejen v ČR se hodně změní od 1. 7. 2020. Drony s hmotností nad 250 gramů bude nezbytné registrovat. To ale neznamená, že všechny drony s nižší hmotností registraci uniknou. U DJI Mavica Mini (249 g) bude registrace vyžadována, u DJI Tello (80 g) bude záležet na české úpravě droních zákonů. Vysvětlil Jakub Karas z Aliance pro bezpilotní letecký průmysl (UAVA).

  • 6. prosince 2019
bulb
main-article

Nová pravidla pro létání s drony v r. 2020: Co se změní?

Od léta 2020 začínají platit nová pravidla pro prohánění dronů vzduchem na území celé EU. Zavádí se minimální věk pro piloty létajících strojů (16 let) nebo povinná registrace dronu a splnění online testu. Ten musí majitel bezpilotního letounu splnit, než si začne hrát s drony jako DJI Spark, Yuneec Breeze či Parrot Bebop. U kterých dronů se naopak povinná registrace s testem vůbec řešit nemusí?

  • 12. listopadu 2019
bulb
main-article

Nový DJI Mavic Mini: roztomilý malý dron, s nímž se pilot v USA vyhne povinné registraci

Každý pilot dronu bude muset od července 2020 svůj létající stroj nejprve registrovat, než ho pustí dovádět do vzduchu. Nová evropská legislativa se týká dronů s váhou nad 250 gramů. DJI Mavic Mini váží 249 gramů. Takže by se zdálo, že jeho majitel s ním může létat téměř hned po rozbalení krabice. Jenže to bude platit jen v USA a některých dalších státech. V EU se registraci nevyhnete. Proč?

  • 1. listopadu 2019
bulb
main-article

Licence na dron: Vše, co potřebujete vědět

Drony se v posledních letech v České republice vyrojily jako houby po dešti. Pohled na svět z ptačí perspektivy se zřejmě nikdy neokouká, a tak jsou hojně využívány jak amatéry, tak i profesionály k natáčení videí nebo pořizování fotografií. Zjistěte, jaká omezení jsou s řízením dronu spojena a proč jejich uživatele čekají testy, při kterých budou muset prokazovat svou způsobilost.

  • 18. září 2019
bulb
main-article

O ztrátě dronu v městském parku raději pomlčte, varuje autor české droní „bible“

Jakub Karas napsal knihu 222 tipů a triků o dronech, která se dá považovat za takovou českou bibli pro všechny nadšence do létání s bezpilotními stroji. V rozhovoru nám prozradil, jak daleko v budoucnosti je podle něj vzdálené doručování zásilek nebo taxikaření provozované droními letkami, i jak nově připravovaná legislativa EU změní pravidla pro létání hobby dronařů i profesionálů.

  • 1. června 2018

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru