Poznejte tajemství Faradayovy klece

Termín Faradayova klec jste nejspíš zaslechli při hodinách fyziky. Určitě víte, že pokud do auta uhodí blesk, pasažérům se nic nestane – samozřejmě pokud leknutím nestrhnou řízení mimo vozovku. Zásah auta bleskem je jeden z nejznámějších příkladů tohoto jevu v praxi. Pojďte si připomenout školní látku, která vás zavede až do 30. let 19. století a zjistěte, k čemu Faradayova klec slouží dnes.

  • 26. července 2019
bulb

Poznejte tajemství Faradayovy klece

main-article
bulb
main-article

Michael Faraday: Od mytí a úklidu v laboratoři ke slavnému vědci s posedlostí pokusy

Michael Faraday se stal jedním z největších přírodovědců. Jeho práce s elektřinou odstartovala skutečný rozvoj moderní technologie a v oblasti chemie došel k obrovskému pokroku ve znalosti hmoty. Mezi jeho největší objevy patří elektromagnetická indukce, vynalezl elektromotor a zavedl pojmy jako anoda, katoda, elektron nebo ion. Působil jako charismatický řečník, proto měl na přednáškách plno.

  • 30. března 2018
bulb
main-article

Michael Faraday: Bez znalosti matematiky se stal geniálním fyzikem

Britský vynálezce a experimentátor objevil elektromagnetickou indukci, sloučeninu benzen i princip moderní klimatizace. Přestože neměl pořádné vzdělání v matematice, v mládí koktal a pocházel z velmi chudé rodiny. Zajímala ho pouze věda, o slávu nestál. Dokonce odmítnul nejvyšší britské ocenění, nechat se od královny pasovat na rytíře. Zemřel 25. srpna 1867, tedy před 147 lety.

  • 25. srpna 2014

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru