Vědci vylepšili přístroj, který vidí osoby skrze zeď. Brzy rozpozná i drobné zachvění ruky

Umělá inteligence se naučila s přispěním výzkumného týmu z MIT sledovat lidi skryté za překážkami i za pořádné tlustou stěnou. Děti se ale nemusí bát konce hry na schovávanou a dospělí zase děsit počítače „šmíráka“. Zaměřená osoba se v zařízení zobrazuje pouze jako tyčovitý panák a budoucí využití se plánuje pro zdravotnická zařízení nebo pro domácnosti, kde žijí sami starší lidé náchylní k pádům.

  • 2. července 2018
bulb

Vědci vylepšili přístroj, který vidí osoby skrze zeď. Brzy rozpozná i drobné zachvění ruky

main-article
bulb
main-article

Stromy místo pouličních lamp a květináče šířící wi-fi: Na čem pracují vědci i startupy?

Proč by si jen světlušky měly zdarma svítit na cestu? Když podobně vylepšíme i rostliny, budeme si moct posvítit na čtení květináčem a místo pouličních lamp se projdeme ulicí osvětlenou zářícími stromy. Takovou představu mají vědci z MIT. Startup Bioo zase zkouší šířit wi-fi a dobíjet mobily díky speciálním květináčům a truhlíkům. Mohou se lesy stát elektrárnami budoucnosti?

  • 9. dubna 2018
bulb
main-article

Vědci vytvořili robota s umělými svaly. Zvedne 1000krát více, než sám váží

Origami, starobylé umění skládání papíru, inspiruje designéry z odvětví robotiky stále častěji. Zároveň přibývá experimentů s roboty vyrobenými z měkkých materiálů. Zažitou představu, že „soft“ roboti musí mít menší sílu než jejich pevné protějšky, vyvrací nový projekt robotických umělých svalů. Přelomový objev rozšiřuje potenciál využití robotů do mnoha dalších oblastí.

  • 31. ledna 2018
bulb
main-article

Móda budoucnosti, nebo strašidelný nesmysl? Podívejte se robotické šperky a doplňky

Doplňky a šperky by si v budoucnosti mohly žít tak trochu vlastním životem a dostat volnost pohybu. Zapomeňte na statické náhrdelníky nebo připnuté ozdoby. Drobní okrasní roboti se pohybují po oblečení a plní i praktické funkce. Tvůrci ale budou muset trochu překopat jejich design. Některým lidem totiž miniaturní robotičtí brouci plazící se po oděvu nahánějí hrůzu. Co na ně říkáte vy?

  • 11. září 2017

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru