Kvantová fyzika i vývoj jaderné zbraně pro nacisty: Čím se proslavil Werner Heisenberg?

Werner Heisenberg se významně podílel na objevu kvantové mechaniky, díky čemuž získal také Nobelovu cenu za fyziku. Pomocí maticového výpočtu sestavil matematický model atomu, ale nejvíce jej proslavil tzv. Heisenbergův princip neurčitosti. Jeho životopis ale obsahuje i řadu nejasností, které se týkají převážně Heisenbergova vědeckého působení za dob nacistického Německa.

  • 29. června 2018
bulb

Kvantová fyzika i vývoj jaderné zbraně pro nacisty: Čím se proslavil Werner Heisenberg?

main-article
bulb
main-article

Přísně utajovaný projekt Manhattan: Jak probíhal vývoj první atomové bomby?

Před prvním jaderným testem, který se měl konat v poušti Nového Mexika, se vědecké špičky tajného projektu Manhattan sázely, co se stane, až odpálí spoušť. Vedoucí jaderného výzkumu Robert Oppenheimer tipoval, že nic. Jeho kolegové sázeli i na zničení celého Nového Mexika nebo na srovnání celé planety se zemí. Pak spatřili oranžovou záři prvního atomového hřibu na světě.

  • 12. března 2015
bulb
main-article

Niels Bohr: „Otci atomu“ za Nobelovku postavili potrubí na stáčení piva až do domu

Dánský fyzik otevřel cestu k poznání mikrosvěta, struktury atomu, ale také přispěl k tomu, že Američané vyhráli nad nacisty v závodě o to, kdo dřív vyrobí atomovou bombu. Za vědecké úspěchy dostal Nobelovu cenu, což odměnil nedaleký pivovar Carlsberg tím, že propojil jeho dům s pivovarem, aby si mohl fyzik natočit pivo, kdykoli si zamane. Proč musel utíkat před nacisty za druhé světové války?

  • 5. března 2015
bulb
main-article

Kontroverzní experiment s elektrickými šoky odhalil temná zákoutí naší mysli

Proč se obyčejní lidé během druhé světové války dopouštěli zvěrstev? Vysvětlení hrůz holokaustu hledal americký psycholog Milgram při experimentu za použití elektrických šoků. Podle výsledků většina lidí bude slepě poslouchat autoritu, i když jim přikáže zabít nevinného člověka. Jak slavný pokus probíhal a proč stále vyvolává bouřlivé debaty?

  • 19. února 2015

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru