Space Launch System: Co přinese nová a moderní technologie NASA

16. července 1969 se poprvé člověk prošel po Měsíci. Stačilo jen pár let a technologie se značně zdokonalila. Na začátku nového století v roce 2004 zahájil prezident George Bush program Constellation, který byl vytvořen k vývoji nových kosmických dopravních prostředků. V současné chvíli jej ale nahradil nový program se jménem Space Launch System.

  • 30. dubna 2021
bulb

Space Launch System: Co přinese nová a moderní technologie NASA

main-article
bulb
main-article

Solární elektrárny ve vesmíru. Jak by mohly pomoci planetě

Ještě v minulém století by šlo jen o výplod fantazie několika vědců. Zařízení vyrábějící elektrický proud ve vesmíru, jsou ale dnes o něco blíže realitě a na jejich vývoji se již pracuje. Evropská kosmická agentura má do budoucna jasné cíle a již teď financuje projekty, aby se tato sci-fi představa stala skutečností.

  • 24. března 2021
bulb
main-article

Robotika a vesmír. Čím moderní zařízení nahrazují astronauty?

Moderní technologie již došly tak daleko, že jsou schopné se díky umělé inteligenci učit, rozhodovat a zastupovat člověka ve složitých situacích. Roboti nejprve usnadňovali práci lidem v průmyslu, dnes už je jich ale spousta i ve vesmíru, kde na sebe berou práci astronautů. Organizace zaměřené na vesmírný výzkum se tak nemusí bát ztráty životů nebo lidského pochybení při vyhodnocování situace.

  • 11. listopadu 2020
bulb
main-article

Češi válí ve vesmírném průmyslu i vědě. Přesvědčte se o tom na akci Czech Space Week

Do vesmíru vás nevezme jen NASA, SpaceX Elona Muska nebo společnosti Blue Origin a Virgin Galactica zaměřené na vesmírnou turistiku. Ke hvězdám se můžete dostat také díky jedinečné akci Czech Space Week, která startuje už zítra v Praze a v Brně. Týdenního maratonu přednášek, workshopů a dalších aktivit s tématikou výprav do vesmíru se zúčastní také první evropský astronaut Vladimír Remek.

  • 7. listopadu 2019
bulb
main-article

Kde složí hlavu první „Marťané“? NASA vybrala nejlepší návrhy domů pro kolonizaci Marsu

Elon Musk by rád poslal na Rudou planetu milión pozemšťanů už v roce 2024. Americká vesmírná agentura (NASA) sice plánuje vyslat vesmírné dobrodruhy na Mars až o 9 let později, ale už nyní zvolila 5 nejlepších nápadů na obytné kapsle pro první Marťany. Tvůrci si prý u návrhů dali záležet, aby jejich obyvatelé po delší době nedostali chuť se navzájem pozabíjet. Prohlédněte si jejich výtvory.

  • 22. srpna 2018
bulb
main-article

Kosmická loď Dragon od firmy SpaceX vozí do vesmíru myši i zmrzlinu

Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) stále obývá aspoň 6 astronautů. Nedávno se jich tam tísnilo dokonce 26. Kosmická loď Dragon totiž podnikla 12. zásobovací let ke stanici, aby tam dovezla necelé tři tuny vědeckých experimentů včetně 20 myší a pořádné porce zmrzliny. V nákladním prostoru totiž ještě zbylo místo na vanilkovou i čokoládovou. Jak souvisel výlet hlodavců do vesmíru s výzkumem NASA?

  • 18. října 2017

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru