Bavorsko chce povinnou fotovoltaiku na nových domech

Bavorský ministerský předseda Markus Söder chce zavést povinnou fotovoltaiku pro všechny nově postavené domy v Bavorsku. Od roku 2022 by se povinnost nainstalovat fotovoltaické panely na novostavby měla týkat veřejných i soukromých budov.

  • 29. července 2020
bulb

Bavorsko chce povinnou fotovoltaiku na nových domech

main-article
bulb
main-article

Německý energetický trh se transformuje. Změny zasahují i Česko

Obrovská dohoda mezi společnostmi E.ON a RWE v celkovém objemu 60 miliard euro, která vytváří dva dominantní hráče v rozdílných oblastech, výrazně otřásla celým německým energetickým trhem. Novým trendem je decentralizace a dodavatelé jsou nucení se specializovat. Změny ovlivňují také Česko.

  • 19. května 2020
bulb
main-article

Kácení lesa kvůli stavbě Gigatovárny Tesla poblíž Berlína rozděluje německé ekology

Dřevorubci vyslaní společností Tesla Inc. k vymýcení 92 hektarů lesa nedaleko obce Grünheide, zhruba 30 km jižně od Berlína, museli složit pily a sekery po 2 dnech práce. Proti postupu automobilky, která tady chce vybudovat svůj první evropský závod na výrobu elektromobilů, se ozvali místní environmentalisté. Německý soud ale jejich námitky smetl ze stolu a projekt Giga Berlín má nyní zelenou.

  • 25. února 2020
bulb
main-article

Německá energetická přeměna Energiewende: Jaké jsou její cíle?

Už v roce 2010 se Německo zavázalo k energetické transformaci pod názvem Energiewende. Jaké jsou její cíle a jak se zatím Německu daří závazky plnit?

  • 24. října 2019
bulb
main-article

Elektromobil s vůní lesa a karosérií pokrytou solárními panely má přes 7 tisíc objednávek

V čarovném hvozdu se prohánějí jednorožci a vedle na palouku se sluní magické elektroauto s mechovou zahrádkou pod palubní deskou. Jako z říše pohádek působila loni zpráva o chystaném autě z dílny německého Sono Motors, které je vybaveno 330 solárními panely a mechem pro čistění vzduchu. Dnes to vypadá, že elektrická pohádka na 4 kolech se brzy stane skutečností, protože v ní věří již tisíce lidí.

  • 3. září 2018
bulb
main-article

Kvantová fyzika i vývoj jaderné zbraně pro nacisty: Čím se proslavil Werner Heisenberg?

Werner Heisenberg se významně podílel na objevu kvantové mechaniky, díky čemuž získal také Nobelovu cenu za fyziku. Pomocí maticového výpočtu sestavil matematický model atomu, ale nejvíce jej proslavil tzv. Heisenbergův princip neurčitosti. Jeho životopis ale obsahuje i řadu nejasností, které se týkají převážně Heisenbergova vědeckého působení za dob nacistického Německa.

  • 29. června 2018

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru