„Otec atomu“ Niels Bohr byl v mládí schopný fotbalista, později pomáhal s atomovou bombou

Dánský fyzik Niels Bohr patří k zakladatelům kvantové mechaniky. Svým kvantovým modelem atomu se nesmazatelně zapsal do dějin vědy. Přátelil se s Albertem Einsteinem nebo Ernestem Rutherfordem. Kodaň přeměnil na vědecké centrum světového formátu. Během války se účastnil projektu Manhattan, do konce života pak vystupoval proti jaderným zbraním. Proč do jeho domu vedlo potrubí z pivovaru Carlsberg?

  • 24. srpna 2018
bulb

„Otec atomu“ Niels Bohr byl v mládí schopný fotbalista, později pomáhal s atomovou bombou

main-article
bulb
main-article

Přísně utajovaný projekt Manhattan: Jak probíhal vývoj první atomové bomby?

Před prvním jaderným testem, který se měl konat v poušti Nového Mexika, se vědecké špičky tajného projektu Manhattan sázely, co se stane, až odpálí spoušť. Vedoucí jaderného výzkumu Robert Oppenheimer tipoval, že nic. Jeho kolegové sázeli i na zničení celého Nového Mexika nebo na srovnání celé planety se zemí. Pak spatřili oranžovou záři prvního atomového hřibu na světě.

  • 12. března 2015
bulb
main-article

Niels Bohr: „Otci atomu“ za Nobelovku postavili potrubí na stáčení piva až do domu

Dánský fyzik otevřel cestu k poznání mikrosvěta, struktury atomu, ale také přispěl k tomu, že Američané vyhráli nad nacisty v závodě o to, kdo dřív vyrobí atomovou bombu. Za vědecké úspěchy dostal Nobelovu cenu, což odměnil nedaleký pivovar Carlsberg tím, že propojil jeho dům s pivovarem, aby si mohl fyzik natočit pivo, kdykoli si zamane. Proč musel utíkat před nacisty za druhé světové války?

  • 5. března 2015

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru