10 zajímavostí ze života Nikoly Tesly. Víte, na co potřeboval každý večer 18 ubrousků?

Lidstvo má štěstí, že se Nikola Tesla nestal knězem, jak si přál jeho otec. Mnozí považují Teslu za největšího génia všech dob, a to i přesto, že velká část jeho výzkumu dodnes podléhá utajení. V osobním životě byl velký podivín. Kvůli úzkostlivé čistotnosti by vám jen velmi nerad podával ruku. Proslul však vynálezy, díky kterým dnes existují televize nebo mobilní telefony.

  • 31. května 2019
bulb

10 zajímavostí ze života Nikoly Tesly. Víte, na co potřeboval každý večer 18 ubrousků?

main-article
bulb
main-article

Sestrojil Nikola Tesla kromě elektromotoru také elektromobil?

Jméno slavného vynálezce dnes nosí elektromobily Tesla, i když zakladatelé firmy Marc a Martin v roce 2003 váhali mezi Tesla Motors a odvozením názvu od fyzika Michaela Faradaye. Později Elon Musk škrtnul slovo Motors, aby vznikla Tesla Inc. Nikola Tesla inspiroval automobilku, protože vynalezl elektromotor, ale podle některých zašel ještě dál. Opravdu jezdil v roce 1931 ve vlastním elektroautě?

  • 24. dubna 2019
bulb
main-article

Elektřina zadarmo? Volná energie fascinovala nejen Nikolu Teslu

Volná energie je tématem, které se neustále objevuje především v alternativních médiích. Mnozí tvrdí, že tato energie existuje minimálně od dob vynálezce Nikoly Tesly. Vědci jsou ale značně skeptičtí.

  • 29. března 2019
bulb
main-article

Thomas Alva Edison: Životopis úspěšného obchodníka a vynálezce je plný podrazů a podvodů

Edison se stal světově uznávaným vynálezcem. Mezi jeho vynálezy patří žárovka, generátor nebo dynamo. Mnozí dnešní badatelé ale začínají na životopis tohoto velikána nahlížet trošku jinýma očima. Řada rozhodnutí, která během života učinil, byla motivována jen snahou o zachování vlastních zisků. Častokrát projevoval nedostatek soucitu a sporné je také autorství celé řady jeho patentů.

  • 26. ledna 2018
bulb
main-article

George Westinghouse bojoval za střídavý proud po boku Nikoly Tesly

Americký inženýr, průmyslník a vynálezce George Westinghouse patřil mezi průkopníky elektrifikace a železniční dopravy. Byl velmi úspěšným podnikatelem. Během známé „války proudů“ stál prozřetelně na straně vítězného střídavého proudu a velmi těžil také ze spolupráce s geniálním vynálezcem, kterým nebyl nikdo jiný než Nikola Tesla, od kterého lacině zakoupil výnosné patenty.

  • 12. ledna 2018
bulb
main-article

Nikola Tesla: Geniální objevy a vynálezy pána blesků obdivujeme dodnes

Svérázný vědec Nikola Tesla proslul vynálezy, díky kterým mohly vzniknout technické a společenské fenomény jako je televize, dálkové ovládání nebo mobilní telefony. Byl to podivín, trápily jej psychické problémy a štítil se lidí, přesto jej mnozí dodnes považují za největšího génia všech dob. Jeho životopis je protkán četnými záhadami. Víte, u koho nejspíš skončil Teslův vynález paprsek smrti?

  • 5. ledna 2018

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru