Plovoucí kravín v Rotterdamu sklízí první úspěchy. Vyrobí tady 600 litrů mléka za den

Když se procházíte po nábřeží přímořského města, zvukovou kulisu vytváří štěbetání racků a lodní sirény. V největším přístavu Evropy se do známých zvuků vmísí ještě bučení kravského stáda. V Rotterdamu již pár měsíců funguje plovoucí kravín, kde roboti zvířata nejen dojí, ale odklízejí i mrvu z chléva, aby se z něj nešířila nelibá vůně. Proč se Nizozemci vrhají do stavby „plovoucí architektury“?

  • 6. září 2019
bulb

Plovoucí kravín v Rotterdamu sklízí první úspěchy. Vyrobí tady 600 litrů mléka za den

main-article
bulb
main-article

Startup Lightyear láká na solární auto, které si samo vyrábí elektřinu. V čem je háček?

Střechu a kapotu nového elektromobilu Lightyear One pokrývá 5 m² solárních panelů. Inovátorská automobilka Lightyear svůj první prototyp prezentuje jako auto, které se samo dobíjí ze slunečních paprsků a osvobozuje řidiče od závislosti na infrastruktuře dobíjecích stanic. Jenže stojí pomalu tolik, co běžné elektroauto a fotovoltaika na rodinném domě dohromady.

  • 31. července 2019
bulb
main-article

„Plastoví rybáři“ pomohli v Rotterdamu vybudovat plovoucí park z recyklovaného odpadu

V našich oceánech se „koupou“ biliony polymerů. Tato plastová polévka stojí každý rok za úmrtím či zraněním zhruba 100 tisíc mořských živočichů. V největším evropském přístavu, nizozemském Rotterdamu, se rozhodli, že už nechtějí do této polévky přilévat další porce. Na plasty unikající do moří nasadili četu „plastových rybářů“ a z jejich kořisti postavili originální plovoucí park.

  • 17. září 2018
bulb
main-article

Budoucnost osobní přepravy? Rodinné auto Stella Vie jezdí čistě na solární energii

Někteří nazývají Stella Vie nejefektivnějším rodinným vozem všech dob. Automobil pro pět osob je ale na první pohled nepřehlédnutelný také díky svému osobitému futuristickému vzhledu. Budoucnost předznamenává provozem s nulovými emisemi a chytrými funkcemi. Má solární vůz také nějaké vady na kráse?

  • 24. července 2017
bulb
main-article

Elektřina ze starého plesnivého chleba? V Nizozemí už se na ni těší

Žádný krajíc nesmí přijít nazmar! Starý bochník chleba vám ještě posvítí, nebo nabije mobil. Aspoň tak si výrobu zelené elektřiny představují v Rotterdamu, kde po ulicích rozmístili obří kontejnery na sběr okoralého pečiva. V Nizozemí totiž vyhodí každý rok zhruba 50 tun starého chleba, což přispívá k přemnožení potkanů ve městech.

  • 21. července 2017

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru