Jak na energetickou soběstačnost? Pomohou elektroauta a Tetris, ukázali vědci z Ostravy

Na střeše fotovoltaiku, v garáži elektromobil a k tomu chytrý systém řízení energie, který funguje jako Tetris, tak by podle výzkumníků z ostravské technické univerzity (VŠB – TUO) měla vypadat cesta k energetické soběstačnosti českých rodinných domů. Jak mohou elektroauta vyrovnávat spotřebu elektřiny, když třeba taková Tesla dokáže při nabíjení zahoupat s elektrickou sítí?

  • 13. března 2018
bulb

Jak na energetickou soběstačnost? Pomohou elektroauta a Tetris, ukázali vědci z Ostravy

main-article
bulb
main-article

Češi vymysleli revoluční elektrický skateboard. Umělá inteligence prkna učí lidi jezdit

Kluci z Ostravy si řekli, že život je příliš krátký, aby trčeli v dopravní zácpě, a za tři roky vyvinuli první elektrický skateboard na světě s prvky umělé inteligence. Od klasického prkna XTND Board na první pohled asi nerozeznáte, ale tahle parádní věcička se přizpůsobí vašemu stylu jízdy, nepohne se, když na ní blbě stojíte anebo vám navrhne lepší trasu, jak se dostat do cíle.

  • 16. června 2017
bulb
main-article

Vánoční osvětlení na Moravě: Kolik prosvítí Brno, Ostrava či Olomouc?

Posvítíme si na vánoční světýlka v ulicích tří moravských metropolí. Zjistíme, jestli má větší příkon průměrný vysavač, rychlovarná konvice nebo vánoční stromek ve středu náměstí moravského města. Krásou vánočního osvětlení jsme se nechali unést v Brně, Ostravě i v Olomouci. Tipnete si, které město prosvítí během Vánoc méně, než kolik spotřebuje elektřiny průměrná domácnost za rok?

  • 29. prosince 2014

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru