Češi válí ve vesmírném průmyslu i vědě. Přesvědčte se o tom na akci Czech Space Week

Do vesmíru vás nevezme jen NASA, SpaceX Elona Muska nebo společnosti Blue Origin a Virgin Galactica zaměřené na vesmírnou turistiku. Ke hvězdám se můžete dostat také díky jedinečné akci Czech Space Week, která startuje už zítra v Praze a v Brně. Týdenního maratonu přednášek, workshopů a dalších aktivit s tématikou výprav do vesmíru se zúčastní také první evropský astronaut Vladimír Remek.

  • 7. listopadu 2019
bulb

Češi válí ve vesmírném průmyslu i vědě. Přesvědčte se o tom na akci Czech Space Week

main-article
bulb
main-article

Během tropických dnů spotřebuje Praha elektřinu jako z jednoho bloku Temelína

Jakmile teploty vyšplhají přes třicítku, betonové džungle měst se promění v hromadnou saunu a lidé se začnou po rozpálených ulicích plahočit jako zombie ve zpomaleném filmu. Výrazně také stoupá zátěž energetické soustavy, protože klimatizace se rozjedou naplno. Může se proto vyšplhat spotřeba elektřiny v Praze během veder na stejnou úroveň jako v zimě, kdy místo horka nadáváme na mráz?

  • 7. srpna 2018
bulb
main-article

Praha chce dohnat Evropu v podpoře elektromobilů. Proto spustili provoz unikátní nabíječky

Pražská energetika (PRE) od února umožňuje nabít elektroauta v jedinečné nabíjecí stanici. Nabíjecí stojany u stadionu HC Sparta Praha získávají totiž „šťávu“ ze 30 fotovoltaických panelů i z akumulačního zařízení stanice. Praha tak chce dohnat evropské metropole jako Amsterdam či Vídeň, které vývoj elektromobility nezaspaly. Jaký vliv bude mít nabíjecí stanice na stabilitu elektrické sítě?

  • 1. února 2018
bulb
main-article

Chytré lampy „rostou“ v Praze jako houby po dešti. Nabízí wi-fi i nouzová SOS tlačítka

K trojici chytrých pouličních lamp, které už stojí v pražských Vršovicích a Holešovicích, přibude dalších 5 kusů moderního osvětlení. První dvě chytré lampy byly v parcích Prahy 2 uvedeny do provozu tento týden, zbývající tři budou brzy následovat. Kromě světla poskytnou internet, alarm pro tísňovou linku nebo monitoring životního prostředí, a některé i nabíjení pro elektrokola a elektromobily.

  • 29. ledna 2018
bulb
main-article

V Praze se můžete od října projet sdíleným elektromobilem za 188 Kč za 1. hodinu jízdy

Od 9. října se Praha připojuje k velkoměstům jako Amsterdam či Madrid, která také nedávno zavedla carsharing elektromobilů. Motoristům bude nyní k dispozici 15 sdílených vozů Volkswagen e-Golf, které lze po registraci k službě a zaplacení vratné kauce ve výši 2000 Kč, používat za 188 Kč za první hodinu jízdy. Při delší jízdě cena klesá na 94 Kč za hodinu. Pilotní projekt poběží do konce roku 2018.

  • 20. října 2017
bulb
main-article

Nabíjení elektromobilů z pouličních lamp: Brzy si ho vyzkoušejí v Londýně

Inovativní projekt na podporu elektromobility před časem odsouhlasili londýnští radní z několika tamních městských částí. Lampy pouličního osvětlení by zde měly kromě svícení sloužit jako dobíjecí stanice. Majitelé elektromobilů projíždějící Londýnem budou k jejich použití potřebovat speciální kabel s elektroměrem. Podobné chytré lampy už ve střední Evropě máme. Tušíte, kde?

  • 11. srpna 2017

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru