Montrealský protokol: Krok, který zachránil ozonovou vrstvu?

V září 1987 byl podepsán Montrealský protokol, který je vnímán jako jedna z nejúspěšnějších forem mezinárodní spolupráce v oblasti ekologie. Protokol reagoval na rostoucí ozonovou díru a s ní spojené zdravotní problémy obyvatel v postižených oblastech. Podívejme se na Montrealský protokol blíže – skutečně se jedná o krok, který zachránil ozonovou vrstvu?

  • 2. července 2020
bulb

Montrealský protokol: Krok, který zachránil ozonovou vrstvu?

main-article
bulb
main-article

Stromy místo pouličních lamp a květináče šířící wi-fi: Na čem pracují vědci i startupy?

Proč by si jen světlušky měly zdarma svítit na cestu? Když podobně vylepšíme i rostliny, budeme si moct posvítit na čtení květináčem a místo pouličních lamp se projdeme ulicí osvětlenou zářícími stromy. Takovou představu mají vědci z MIT. Startup Bioo zase zkouší šířit wi-fi a dobíjet mobily díky speciálním květináčům a truhlíkům. Mohou se lesy stát elektrárnami budoucnosti?

  • 9. dubna 2018
bulb
main-article

KPZ pro dobrodruhy: Známe chytré novinky, které vám zpříjemní pobyt v divočině

Léto je v plném proudu, a tak mnoho lidí vyráží na dovolenou. Proto jsme se podívali na zoubek technologiím, které by se vám na cestách mohly hodit. A je jedno, jestli se chystáte lenošit na pláži, ztratit se z dosahu civilizace s batohem na zádech nebo si s kelímkem piva v ruce užít vystoupení oblíbené kapely na hudebním festivalu. Pro každého máme něco!

  • 30. června 2016
bulb
main-article

Podívejte se na město v korunách stromů, kde by se Tarzan cítil jako doma

Bydlet ve stromovém mrakodrapu je jako žít uprostřed parku, přestože jste v centru města, vysvětluje svou vizi zelené architektury odvážný designér z Nizozemí. Jeho domy budoucnosti vypadají jako stromy a městská čtvrť připomíná les. Podaří se mu v některém velkoměstě vybudovat 100% energeticky soběstačné lesní čtvrti, ze kterých by neutekli Tarzan, Krakonoš ani ty modré potvory z Avatara?

  • 17. srpna 2015
bulb
main-article

Ecocapsule: Bydlení budoucnosti, nebo bláznivý nápad, který nikdo nevyužije?

Už máte po krk civilizace? Rádi byste si sbalili svých pár švestek a odstěhovali se někam daleko od lidí, ale nechcete se vzdávat pohodlí v dřevěné chatrči bez elektřiny a teplé vody? Slovenští architekti přišli s řešením. Vytvořili malý nízkoenergetický „šnečí domek“, který nepotřebuje dodávky energie ze sítě a může se přemístit všude za svým majitelem. Jak se bydlí ve futuristické Ecocapsuli?

  • 6. února 2015

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru