Česko jako supervelmoc vesmírného průmyslu? Této vizi věří české firmy i státní úředníci

Poprvé se na evropské raketě vypuštěné do vesmíru objeví česká vlajka. Bude se vyjímat na raketovém nosiči Vega, jehož část vyvíjela firma SAB Aerospace z Moravy. Česká stopa v Evropské kosmické agentuře ESA začíná být totiž čím dál víc vidět. Na českém kosmickém dni v Brně, který je součástí akce Czech Space Week, zaznělo více důvodů, proč budoucnost lidstva i ČR ve vesmíru vypadá velmi nadějně.

  • 14. listopadu 2019
bulb

Česko jako supervelmoc vesmírného průmyslu? Této vizi věří české firmy i státní úředníci

main-article
bulb
main-article

Reportáž z veletrhu Amper: Česko prochází technologickou revolucí

V úterý započal Amper, který je největším veletrhem zabývajícím se tématy elektrotechniky, energetiky, automatizace a dalších. A k vidění byly i některé technologie, které se brzy rozšíří také u nás.

  • 21. března 2019
bulb
main-article

Na skok do budoucnosti: Které inovace zaujaly na festivalu Future Port Prague 2018?

Fanouškům moderních technologií není třeba akci, kde se to hemží drony, roboty a odvážnými vizemi naší budoucnosti, nijak zvlášť představovat. Pro ostatní je Future Port Prague takovou „ZOO“, kde můžou jednou za rok vidět živého kyborga. Tento rok nejvíc ohromených wau reakcí patřilo zážitkům ve virtuální realitě. Mohli jste se postavit před tank v roce 1968 nebo zkusit hubnout jako Darth Vader.

  • 12. září 2018
bulb
main-article

Tácek na počítání vypitého piva i čokoláda z 3D tisku. Čím zaujal festival kutilů?

To nejlepší z českých dílen, kůlen, laboratoří a sklepů představili kutilové, modeláři a další „hračičkové“ minulý víkend v pražských Holešovicích na festivalu Maker Faire Prague. Na přehlídce kreativních nápadů se to hemžilo roboty, výrobky i lahůdkami z 3D tisku a mezi roztodivnými vynálezy se objevil i přístroj na počítání vypitých půllitrů, i když nefungoval úplně podle představ jeho tvůrců.

  • 26. června 2018
bulb
main-article

Vítejte v Černobylu: Co zažijete na výletu do míst největší jaderné katastrofy?

Trávit romantický víkend v Paříži či Římě není pro každého. Fronty v muzeích, drahé vstupné na památky i posedávání ve stylových kavárnách se po čase omrzí. Kdo touží vyzkoušet trochu jiné dobrodružství, může lákadla evropských metropolí vyměnit za léčivé ticho a brouzdat se polorozbořenými paneláky v zakázané zóně kolem Černobylské jaderné elektrárny. Co vás čeká v perle evropského dark tourismu?

  • 28. května 2018
bulb
main-article

Střípky z konference Já, robot: Bojí se odborníci vývoje umělé inteligence (AI)?

REPORTÁŽ: 8. listopadu proběhla konference Hospodářských novin na téma umělá inteligence a budoucnost robotů. Experti se shodli na tom, že vývoj pokročilé umělé inteligence nezastavíme. Větší hrozbu podle nich ale představuje její ovládnutí úzkou skupinou lidí, kteří ji lehce mohou zneužít, než existence vyspělé AI jako takové. Co si myslí o zavedení 3denního pracovního týdne díky nasazení robotů?

  • 22. listopadu 2017

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru