Smart City: Jsou česká města chytrá?

Smart City je globální trend, který klade důraz efektivitu infrastruktury, inovací, technologií a služeb v každodenním životě obyvatel měst. Dílčí prvky smart cities jsou prezentovány i v České republice a právě v tomto článku se na některé z nich zaměříme, uvedeme si, jak jsou úspěšné a porovnáme je se zahraničními projekty.

  • 20. ledna 2021
bulb

Smart City: Jsou česká města chytrá?

main-article
bulb
main-article

Města opakují ve Smart City stále stejné chyby, říká pořadatel veletrhu URBIS

Již 5. a 6. června 2019 se v Brně uskuteční veletrh URBIS SMART CITY FAIR 2019, který chce dokázat, že vhodná aplikace projektů Smart City ve městech může zlepšit životy obyvatel a poskytnout jim důležité informace například ohledně počtu dostupných parkovacích míst.

  • 8. května 2019
bulb
main-article

Vídeň je podle Smart City indexu nejchytřejší město na světě. Evropa ale zaostává za Asií

Pokud v ČR něco zařizujete, často se nevyhnete zdlouhavému obíhání úřadů kvůli různým povolením, potvrzením a jiným veselým papírům. Byrokracie se od doby, kdy Kafka napsal knihu Zámek, sice trochu zlepšila, ale k virtuálnímu úřadu, kde spoustu záležitostí vyřeší občan jednoduše online, máme daleko. Ve Vídni to ale funguje. Proč rakouská metropole opět zvítězila ve světovém Smart City indexu?

  • 5. dubna 2019
bulb
main-article

Chytré lampy „rostou“ v Praze jako houby po dešti. Nabízí wi-fi i nouzová SOS tlačítka

K trojici chytrých pouličních lamp, které už stojí v pražských Vršovicích a Holešovicích, přibude dalších 5 kusů moderního osvětlení. První dvě chytré lampy byly v parcích Prahy 2 uvedeny do provozu tento týden, zbývající tři budou brzy následovat. Kromě světla poskytnou internet, alarm pro tísňovou linku nebo monitoring životního prostředí, a některé i nabíjení pro elektrokola a elektromobily.

  • 29. ledna 2018
bulb
main-article

„Mozek“ pro chytrá města Invipo usnadňuje život lidem ve Zlíně i v tureckém Izmiru

Platforma pro smart cities od společnosti Incinity navede obyvatele daného města k volnému parkovacímu místu, zjistí, kdy je nejlepší stav ovzduší, aby rodič věděl, kdy je nejlepší vzít dítě v kočárku na procházku, nebo vyhodnotí index podrážděnosti řidičů, abyste se mohli rozhodnout, jestli dnes do práce pojedete autem či zvolíte MHD. Kde všude „mozek“ pro chytrá města už používají?

  • 13. prosince 2017
bulb
main-article

Chytrá lavička CapaSitty z Česka: Praktický vynález nabije telefon a šíří Wi-Fi

Moderní člověk 21. století radši přetrpí hlad, zimu a možná i jiné lehčí hrůzy, jen pokud mu zůstane přístup k internetu. Pro takto „postižené“ jedince ale i ostatní vyrobily české mozky a ruce chytrou lavičku na solární panely, která díky energii ze slunce nabijí mobily a poskytuje Wi-Fi. Jednou by lavička CapaSitty mohla stát i u rybníčků na Šumavě i v národních parcích. Kde ji uvidíte nyní?

  • 6. října 2015

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru