Solar Impulse 2 se pokouší o přelet nad Pacifikem. Už překonal bod návratu

Letoun na solární pohon se rozletěl vstříc nebezpečí. Solar Impulse 2 právě podstupuje nejtěžší část své cesty kolem světa. Během 5denního přeletu nad Pacifikem už není kam bezpečně přistát, když se zhorší počasí. Solární letadlo již překonalo bod návratu a nemůže letět zpátky do Japonska. V pátek má dosednout na ranvej na Havajských ostrovech. Podaří se Solar Impulse 2 přepsat historii letectví?

  • 1. července 2015
bulb

Solar Impulse 2 se pokouší o přelet nad Pacifikem. Už překonal bod návratu

main-article
bulb
main-article

Dobrodruh Bertrand Piccard pilotuje solární letoun a touží změnit svět

Bratři Wrightové poprvé vzlétli do vzduchu na kratičkých 12 sekund s letadlem ze dřeva a látky. Dívali se na ně jako na blázny. Téměř nikdo nevěřil, že za pár let budou tyto stroje schopné převážet cestující či překonat nad Atlantikem vzdálenost mezi Evropou a Amerikou. Dnes se o nemožné a podobný průlom pokouší Bertrand Piccard se solárním letounem Solar Impulse 2. Podaří se mu cesta kolem světa?

  • 24. června 2015
bulb
main-article

Solární letoun Solar Impulse 2 se vydal na cestu kolem světa

Dřívější verze se stala historicky prvním solárním letadlem, které se udrželo ve vzduchu během noci, prvním, které překonalo vzdálenost mezi dvěma kontinenty a do třetice prvním, které přeletělo z jednoho konce Spojených států na druhý. Teď už letounu Solar Impulse 2 zbývá pokořit jen jedinou metu, obletět celý svět. Trasu dlouhou 35 tisíc kilometrů má zdolat za 5 měsíců.

  • 29. dubna 2015

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru