Solární farmy na hladině moře: budoucnost obnovitelných zdrojů je i tam, kde není půda

Singapur nedávno zprovoznil jednu z největších plovoucích solárních farem na světě, která by měla kompenzovat přes 4 000 tun emisí oxidu uhličitého ročně. Tento technický počin si vyžádal značné úsilí, ať už přihlédneme k nepředvídatelnému počasí na otevřeném moři, tomu přizpůsobenému designu, či náhlé pandemii, která projekt nečekaně oddálila. Nově vybudovaná „sluneční farma“ však nyní demonstruje, že inovativní řešení pro těžbu obnovitelných zdrojů lze nasadit téměř kdekoliv, i na vlnách rozbouřeného oceánu.

  • 13. srpna 2021
bulb

Solární farmy na hladině moře: budoucnost obnovitelných zdrojů je i tam, kde není půda

main-article
bulb
main-article

7 největších fotovoltaických elektráren na světě

O fotovoltaických resp. solárních elektrárnách se v poslední době hodně mluví. Slunce představuje obnovitelný zdroj energie, který nám může pomoci zbavit se neekologických variant dodávek elektrického proudu. Kde najdeme ty největší sluneční elektrárny světa?

  • 9. dubna 2021
bulb
main-article

Solární elektrárny ve vesmíru. Jak by mohly pomoci planetě

Ještě v minulém století by šlo jen o výplod fantazie několika vědců. Zařízení vyrábějící elektrický proud ve vesmíru, jsou ale dnes o něco blíže realitě a na jejich vývoji se již pracuje. Evropská kosmická agentura má do budoucna jasné cíle a již teď financuje projekty, aby se tato sci-fi představa stala skutečností.

  • 24. března 2021
bulb
main-article

Dotace na fotovoltaiku 2021: Nová zelená úsporám poběží do konce roku

Fotovoltaiky přibývají pandemii koronaviru navzdory. Takové jsou závěry vycházející z roku 2020. Jaké dotace na fotovoltaiku můžete využít v roce 2021? Připravili jsme pro vás přehled dotací na pořízení solárních panelů pro rok 2021.

  • 8. března 2021
bulb
main-article

Využíváme potenciál střešních fotovoltaických elektráren?

Podle aktuálních informací se výstavba fotovoltaických elektráren u nás těší velké oblibě. Je tomu opravdu tak? A jaké výhody tento systém výroby elektřiny vlastně má?

  • 25. ledna 2021
bulb
main-article

Nejčastější poruchy fotovoltaiky. Jak se s nimi vypořádat

Mezi základní důvody, proč zvážit pořízení solárních panelů pro váš dům, patří zejména úspora, nezávislost a vyšší ohleduplnost k životnímu prostředí. Ať už jste se pro tento zdroj energie rozhodli z jakéhokoli důvodu, stále není stoprocentně zajištěn tak, aby byl bezporuchový. Vybrali jsme pro vás nejčastější problémy, které se u majitelů vyskytují.

  • 28. prosince 2020

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru