Ohmův zákon a elektrický odpor: Co je důležité vědět?

Jak spolu souvisí elektrický proud, odpor a napětí? Vztahy mezi těmito veličinami se dnes zdají být samozřejmé, ale v době svého objevitele Georga Ohma nebylo vůbec snadné je dokázat. Spory o platnost Ohmova zákona se tak vedly ještě desítky let po jeho smrti.

  • 18. října 2019
bulb

Ohmův zákon a elektrický odpor: Co je důležité vědět?

main-article
bulb
main-article

George Westinghouse bojoval za střídavý proud po boku Nikoly Tesly

Americký inženýr, průmyslník a vynálezce George Westinghouse patřil mezi průkopníky elektrifikace a železniční dopravy. Byl velmi úspěšným podnikatelem. Během známé „války proudů“ stál prozřetelně na straně vítězného střídavého proudu a velmi těžil také ze spolupráce s geniálním vynálezcem, kterým nebyl nikdo jiný než Nikola Tesla, od kterého lacině zakoupil výnosné patenty.

  • 12. ledna 2018
bulb
main-article

Nikola Tesla: Geniální objevy a vynálezy pána blesků obdivujeme dodnes

Svérázný vědec Nikola Tesla proslul vynálezy, díky kterým mohly vzniknout technické a společenské fenomény jako je televize, dálkové ovládání nebo mobilní telefony. Byl to podivín, trápily jej psychické problémy a štítil se lidí, přesto jej mnozí dodnes považují za největšího génia všech dob. Jeho životopis je protkán četnými záhadami. Víte, u koho nejspíš skončil Teslův vynález paprsek smrti?

  • 5. ledna 2018
bulb
main-article

Tesla vs. Edison: Boj dvou slavných vynálezců si vyžádal i oběti na životech

Válka proudů se rozpoutala mezi Nikolou Teslou a Thomasem Edisonem o lepší využitelnost stejnosměrného či střídavého proudu. Jeden z vynálezců se neštítil použít praktiky podobné mafiánskému vyřizování účtů či válečné propagandě. Souboj vynálezců přinesl lidstvu pokrok ale také první popravu na elektrickém křesle. Moderní bitva Billa Gatese a Steva Jobse je proti sporu fyziků odvar slabého čaje.

  • 19. prosince 2014
bulb
main-article

Šílený vědec Nikola Tesla: Pohrával si s blesky, radarem i paprskem smrti

Geniální elektroinženýr vytvořil 300 patentů, ale kvůli chabému obchodnímu talentu většinu života třel bídu s nouzí. Spal čtyři hodiny denně, takže stihl vymyslet motor a generátor energie na střídavý proud, ideu radaru, vznášedla i bezdrátový přenos informací. Mnohokrát za život schytal ránu elektrickým proudem a jednou ho prý zasáhl i blesk. Přezdívali mu Pán blesků nebo čaroděj.

  • 1. září 2014

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru