Švédsko a Rakousko zavřely poslední uhelné elektrárny

Na konci dubna byl ve Švédsku a v Rakousku ukončen provoz posledních uhelných elektráren. Obě země se tak jako jedny z prvních v Evropě vzdaly závislosti na tomto tradičním fosilním palivu. Blíží se podobný okamžik i v České republice?

  • 3. června 2020
bulb

Švédsko a Rakousko zavřely poslední uhelné elektrárny

main-article
bulb
main-article

Švédská elektromobilová kalamita. Proč nejdřív budovat infrastrukturu?

Skandinávské země patří k průkopníkům v zavádění elektromobility. Poměrně známý je úspěch Norska, které je v tomto ohledu nejdál, ale podobnou cestou se vydává i jeho východní soused. Ve Švédsku je však nárůst počtu elektromobilů doprovázen řadou problémů – nejsou totiž dostatečné kapacity pro jejich nabíjení.

  • 20. prosince 2019
bulb
main-article

V Norsku se prodává už přes 50 % elektromobilů. Jak je na tom Česko?

V Norsku se v březnu 2019 poprvé prodalo více elektromobilů než aut se spalovacími motory. Jedná se o první podobný případ na světě. Co stojí za norskou elektromobilovou pohádkou? Jaké další země vzaly elektromobily za své a jak je na tom Česká republika?

  • 5. října 2019
bulb
main-article

Ve Švédsku chtějí pro dříví do lesa posílat elektrické náklaďáky bez řidičů

Dřevorubci se zatím o práci bát nemusejí. Akorát když přijede kamion pro odtáhnutí poražených kmenů, možná si už s nikým nepokecají. Švédský startup Einride totiž vyvíjí kamion s elektrickým pohonem, kde úplně chybí kabina pro řidiče. Futuristický vůz T-log se nezalekne ani jízdy po štěrkové cestě a přepraví až 16 tun dřeva. Kdy ho poprvé zahlédnou lišky, medvědi a veverky?

  • 8. srpna 2018
bulb
main-article

Švédové zprovoznili dálnici, která nabíjí elektroauta za jízdy. Pro začátek na úseku 2 km

Poblíž Stockholmu proměnili obyčejnou dálnici v cestu, která dokáže nabíjet osobní auta, autobusy i kamiony žíznivé po elektřině za jízdy. Blýská se proto majitelům elektromobilů na lepší časy, kdy zapomenou na plánování delší trasy podle polohy dobíjecích stanic? Švédové vybudovali prozatím pouhé dva kilometry inovativní dálnice, ale plánují postavit mnohem rozsáhlejší síť. Šlo by to i u nás?

  • 4. června 2018
bulb
main-article

Místo radnice se Švédové z Kiruny scházejí v podivuhodné solární sauně

Za polárním kruhem nepřistáli mimozemšťané v zlatém korábu, i když to tak na první pohled vypadá. Švédové se jenom rozhodli přesunout malé město Kiruna kvůli těžbě rudy o 3 km dál a nechtějí během přestavby radnice přijít o veřejný prostor k debatám. Místní proto chodí do nezvyklé sauny pojmenované Solární vejce. Přístupná je i pro turisty.

  • 14. července 2017

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru