Alan Turing, vynálezce Turingova stroje, položil teoretické základy dnešních počítačů

Britský matematik Alan Turing není příliš známý, jeho práce přitom výrazně uspíšila konec druhé světové války díky rozluštění zdánlivě neprolomitelné nacistické šifry. Více pak proslul teoretickým modelem tzv. Turingova stroje, předchůdce počítačů, jak je známe dnes. Alan Turing je proto považován za právoplatného zakladatele informatiky.

  • 8. června 2018
bulb

Alan Turing, vynálezce Turingova stroje, položil teoretické základy dnešních počítačů

main-article
bulb
main-article

Šílený MacGyver Colin Furze: Dal motor do kočárku i autíčka z autodromu a překonal rekordy

Tohle doma rozhodně nezkoušejte! Tak by se dal stručně popsat každý vynález z dílny britského šikuly, Colina Furzeho. Začínal sice jako instalatér, ale jeho bláznivé kousky z něj rychle udělaly hvězdu YouTube. K motorce třeba přimontoval plamenomet, k jízdnímu kolu odpalovací systém pro rachejtle a do autíčka z autodromu přidal motor. Mrkněte se na nejlepší vynálezy „šíleného MacGyvera“.

  • 4. května 2018
bulb
main-article

Michael Faraday: Od mytí a úklidu v laboratoři ke slavnému vědci s posedlostí pokusy

Michael Faraday se stal jedním z největších přírodovědců. Jeho práce s elektřinou odstartovala skutečný rozvoj moderní technologie a v oblasti chemie došel k obrovskému pokroku ve znalosti hmoty. Mezi jeho největší objevy patří elektromagnetická indukce, vynalezl elektromotor a zavedl pojmy jako anoda, katoda, elektron nebo ion. Působil jako charismatický řečník, proto měl na přednáškách plno.

  • 30. března 2018
bulb
main-article

Blázniví Britové: Elektřina ze psích hovínek osvětluje ulice, z lidské moči nabijí mobily

Bůh řekl: „Budiž světlo“. A Brian Harper dodal: „Uklízejte po psech jejich smradlavé výtvory a světla bude dost!“ Tak se dá ve zkratce popsat nový vynález, který začali testovat v anglické oblasti Malvern Hills. Z 10 dávek od vašeho čtyřnohého mazlíčka prý vydrží lampa svítit 2 hodiny. Velké plány mají Britové také s močí, tentokrát s tou lidskou. Jak chtějí vyrábět energii z nevábného odpadu?

  • 21. února 2018

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru