Humanoidní roboti. Jak postoupil jejich vývoj?

Ačkoli se předpokládalo, že se poptávka po robotech s koronavirovou krizí sníží, opak je pravdou. V současné době humanoidní roboti již nejsou člověku podobní jen fyzickým vzhledem, ale pracují také s umělou inteligencí. V mnoha případech jsou tak schopni se ze svých činů a okolních vjemů učit. Díky tomu v dnešní době pomáhají v nemocnicích, kde nahrazují lékaře a sestry, ale pohybují se i v mnoha dalších oborech.

  • 4. prosince 2020
bulb

Humanoidní roboti. Jak postoupil jejich vývoj?

main-article
bulb
main-article

Robotika a vesmír. Čím moderní zařízení nahrazují astronauty?

Moderní technologie již došly tak daleko, že jsou schopné se díky umělé inteligenci učit, rozhodovat a zastupovat člověka ve složitých situacích. Roboti nejprve usnadňovali práci lidem v průmyslu, dnes už je jich ale spousta i ve vesmíru, kde na sebe berou práci astronautů. Organizace zaměřené na vesmírný výzkum se tak nemusí bát ztráty životů nebo lidského pochybení při vyhodnocování situace.

  • 11. listopadu 2020
bulb
main-article

5 faktů, které potřebujete vědět o temné energii

Temná energie vysvětluje zrychlování rozpínání vesmíru a za její popsání byla udělena Nobelova cena. Kdo ji získal a proč je tento objev hodnocen jako převratný? Zjistěte základní fakta o temné energie, která se hodí vědět.

  • 21. srpna 2020
bulb
main-article

Česko jako supervelmoc vesmírného průmyslu? Této vizi věří české firmy i státní úředníci

Poprvé se na evropské raketě vypuštěné do vesmíru objeví česká vlajka. Bude se vyjímat na raketovém nosiči Vega, jehož část vyvíjela firma SAB Aerospace z Moravy. Česká stopa v Evropské kosmické agentuře ESA začíná být totiž čím dál víc vidět. Na českém kosmickém dni v Brně, který je součástí akce Czech Space Week, zaznělo více důvodů, proč budoucnost lidstva i ČR ve vesmíru vypadá velmi nadějně.

  • 14. listopadu 2019
bulb
main-article

Češi válí ve vesmírném průmyslu i vědě. Přesvědčte se o tom na akci Czech Space Week

Do vesmíru vás nevezme jen NASA, SpaceX Elona Muska nebo společnosti Blue Origin a Virgin Galactica zaměřené na vesmírnou turistiku. Ke hvězdám se můžete dostat také díky jedinečné akci Czech Space Week, která startuje už zítra v Praze a v Brně. Týdenního maratonu přednášek, workshopů a dalších aktivit s tématikou výprav do vesmíru se zúčastní také první evropský astronaut Vladimír Remek.

  • 7. listopadu 2019
bulb
main-article

Stephen Hawking: Fyzik, který změnil svět

Stephen Hawking sám sebe nepočítal mezi největší kosmology nebo vrcholné fyziky, přesto byl mimořádně vynikajícím vědcem, který významně přispěl k chápání struktury vesmíru a zvláště vlastností černých děr. Současně se stal jedním z nejpopulárnějších vědců své doby.

  • 9. října 2019

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru