Lewis Howard Latimer: Byl vynálezce žárovky černoch?

„Žárovku vynalezl černoch, ne Edison.“ Tuto větu pronesl na začátku září Joe Biden, kandidát Demokratické strany na prezidenta Spojených států amerických. Biden vynálezce nejmenoval, je však zřejmé, že měl na mysli Lewise Howarda Latimera. Podívejte se na životní příběh tohoto afroamerického vynálezce.

  • 15. září 2020
bulb

Lewis Howard Latimer: Byl vynálezce žárovky černoch?

main-article
bulb
main-article

Wilhelm Conrad Röntgen: velký vědec objevil paprsek X i bez maturity

Paprsky, které umožňují nahlédnout do lidského těla doslova až „na kost“, objevil Wilhelm Röntgen v podstatě náhodou. Jak na jejich existenci přišel a kdo byl jedním z prvních, kdo si mohl prohlédnout rentgenový snímek své ruky?

  • 23. dubna 2020
bulb
main-article

Vlaky budoucnosti: 6 inovací, které možná změní naše cestování po kolejích

Nemáme zpoždění, ale nezastavujeme! Tak se dá ve zkratce popsat jeden z nápadů, jak zlepšit dopravu na železnicích. Když se vysokorychlostní vlak začne přibližovat k městu, mírně zpomalí a na krátký okamžik ho dožene místní tramvaj, aby lidé mohli přestoupit výsuvným tunelem do pomalejšího dopravního prostředku. Zní vám to šíleně? Podívejte se na převratné i bláznivé plány železnic budoucnosti.

  • 10. března 2020
bulb
main-article

Jak poznat přesný čas? Napoví atomové hodiny

Atomové hodiny jsou všeobecně známy jako zdroj velmi přesného času. Jak takové hodiny vlastně pracují?

  • 3. ledna 2020
bulb
main-article

William Gilbert: neprávem zapomenutý vědec

Jméno William Gilbert mnohým z nás nic neříká. Přitom je to člověk, který jako první použil pojmy jako je elektřina a magnetismus. Dodnes je proto považován za otce obou oborů. Pojďme se podívat na nevšední životní dráhu tohoto anglického lékaře a fyzika, na jehož přínos vědě se často zapomíná.

  • 5. prosince 2019
bulb
main-article

Strhující příběh barevné televize. Jak probíhala bitva obrazových standardů?

Tušili jste, že zavádění barevného vysílání v bývalém Československu bylo pěkně divoké? Objevte strhující příběh televize, od prvních pokusů o přenos obrazu až po bitvu mezi francouzským a anglickým obrazovým standardem.

  • 4. října 2019

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru