Vyúčtování elektřiny: Jak vyčíst z faktury za energie vše, co potřebujete

Připadá vám, že se ztrácíte v záplavě čísel, která se na vás hrnou při nakouknutí do každoročního vyúčtování elektřiny od vašeho dodavatele? Cifra přeplatku či nedoplatku sice vaším očím neunikne, ale marně si lámete hlavu, jak jste se k takovým částkám dopracovali? Ukážeme vám, jak se vyznat ve faktuře za elektřinu a kde se dají náklady za energie snížit.

  • 14. března 2024
bulb

Vyúčtování elektřiny: Jak vyčíst z faktury za energie vše, co potřebujete

main-article
bulb
main-article

Reklamace u Bohemia Energy: Za pozdní vyřízení máte nárok na finanční náhradu

Dodavatel Bohemia Energy ukončil dodávky elektřiny a plynu v říjnu loňského roku. Podle tvrzení společnosti už tři čtrvrtiny zákazníků obdržely konečné vyúčtování i vypořádání přeplatku. Na Bohemia Energy se ale valí lavina reklamací, zejména kvůli nepřesným odečtům. Pokud společnost reklamaci nevyřídí včas, musí zákazníkovi uhradit náhradu v řádech stovek korun denně.

  • 20. ledna 2022
bulb
main-article

Účet za elektřinu vzroste. Zjistěte, jak vás zdražení zasáhne

Ceny za elektřinu pro domácnosti stoupají takřka u všech dodavatelů. Podle analytiků si někteří odběratelé připlatí navíc o tisíce až desetitisíce korun ročně. Největší dopad rostoucích nákladů se projeví u domácností, které elektřinou vytápí.

  • 22. listopadu 2021
bulb
main-article

Odložte lupu: Vyúčtování energií je od července přehlednější

Pokud jste si dosud při studování účtů za elektřinu či plyn museli nasazovat brýle, abyste se vyznali ve změti čísel a dalších údajů, máme pro vás dobrou zprávu. Vyúčtování energií dostalo počínaje červencem novou a přehlednější podobu. Může za to vyhláška Energetického regulačního úřadu, která dodavatelům ukládá připojit ke stávajícímu vyúčtování ještě jeho zjednodušenou variantu.

  • 4. srpna 2016
bulb
main-article

Zjednodušíme faktury za energie, tvrdí regulátor trhu ERÚ

Vytvořit „blbuvzdorné vyúčtování“ za elektřinu i plyn, takový cíl si stanovil Energetický regulační úřad (ERÚ). Zpřehlednit fakturu za energie by chtěl od roku 2016 pomocí nové vyhlášky. Podle tiskového mluvčího se nyní odběratelé v moři informací na fakturách ztrácejí. Nesrozumitelné vyúčtování pak ulehčuje práci podomním prodejcům, kteří chtějí zkreslit určité údaje. Co by se mělo změnit?

  • 18. prosince 2014

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru