Co je to zelená elektřina a proč byste ji měli chtít?

Jako zelená nebo ekologická elektřina se označuje elektrická energie, která byla vyrobena výhradně z obnovitelných zdrojů - tedy ze solárních, větrných nebo vodních elektráren, případně díky využití energie z biomasy. Zelená elektřina umožňuje i běžným domácnostem využívat výhradně ekologické zdroje elektrické energie. Jak je to možné a jak to celé funguje? Podívejte se.

  • 11. května 2020
bulb

Co je to zelená elektřina a proč byste ji měli chtít?

main-article
bulb
main-article

Zelená elektřina: Je skutečně zelená?

Zelená elektřina je prezentována jako možnost pro firmy a domácnosti, které by se rády chovaly šetrněji k přírodě. Je ale vůbec možné, aby vám do zásuvky proudila elektřina čistě z obnovitelných zdrojů? Zjistěte, jak vlastně produkty nabízející zelenou elektřinu fungují a na co upozorňují jejich odpůrci.

  • 26. února 2020
bulb
main-article

Nový plán růstu zelené energie v ČR – i po změnách zůstává menší než doporučení EU

Česká vláda v průběhu ledna schválila aktualizovaný plán růstu zelené energie do roku 2030. Podíl obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie by měl za deset let činit 22 %. Pro letošní rok se počítá s 15,6 %. Plán ČR je nižší než doporučení Evropské unie, které činilo 23,8 %.

  • 24. února 2020
bulb
main-article

Velká Británie na cestě k bezemisní elektřině. Jak jsou na tom ostatní evropské země?

Velká Británie v loňském roce zaznamenala významný úspěch ve výrobě elektřiny bez emisí. Podíl elektřiny z čistých zdrojů byl poprvé v historii země větší než množství elektřiny vyrobené z fosilních paliv. Jak jsou na tom v tomto ohledu další evropské státy?

  • 3. února 2020
bulb
main-article

Jak přesně fungují větrné elektrárny?

Větrné elektrárny jsou jednou z možností získávání zelené energie. Využití větru jako obnovitelného zdroje je výrazně ekologičtější než využití fosilních paliv. S horšícím se stavem ovzduší a celkově životního prostředí získávají větrné elektrárny na popularitě. Jak vlastně fungují a jaké jsou jejich hlavní výhody a nevýhody?

  • 30. října 2019
bulb
main-article

Zelenou elektřinu nabízejí spolehliví dodavatelé i firmy s pošramocenou pověstí

Mezi průkopníky v poskytování čisté elektrické energie patří firmy Nano Energies a E.ON Energie, které začaly elektřinu z ekologických zdrojů nabízet jako první. V posledních letech ale produktů s odběrem zelené elektřiny přibylo. Kolik za spotřebu zelené elektřiny zaplatí průměrná domácnost, a proč se nemusí vyplatit sáhnout hned po té nejlevnější nabídce?

  • 23. října 2019

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru