Plovoucí kravín v Rotterdamu sklízí první úspěchy. Vyrobí tady 600 litrů mléka za den

Když se procházíte po nábřeží přímořského města, zvukovou kulisu vytváří štěbetání racků a lodní sirény. V největším přístavu Evropy se do známých zvuků vmísí ještě bučení kravského stáda. V Rotterdamu již pár měsíců funguje plovoucí kravín, kde roboti zvířata nejen dojí, ale odklízejí i mrvu z chléva, aby se z něj nešířila nelibá vůně. Proč se Nizozemci vrhají do stavby „plovoucí architektury“?

  • 6. září 2019
bulb

Plovoucí kravín v Rotterdamu sklízí první úspěchy. Vyrobí tady 600 litrů mléka za den

main-article
bulb
main-article

Krávy jako kyborgové i FitBit pro dobytek: Farmáři se nepomátli, oblíbili si internet krav

Co umí chytrá žárovka či chytrý fitness náramek si jakž takž představí i člověk, který zrovna nehltá zprávy o nejnovějších technologiích. U pojmu chytrá kráva si ale mnoho lidí nejspíš bude klepat na čelo a podezírat zemědělce z toho, že v tom skleníku u políčka nepěstují jen rajčata. To však neznamená, že internet krav brzy nezaplaví pastviny a kravíny stejně jako internet věcí naše domácnosti.

  • 5. září 2018
bulb
main-article

Má chlupatý vibrující polštář nahradit domácí mazlíčky? Designéři asi nikdy neměli psa!

Chlupatý polštář s vrtícím ocasem má zastoupit zvířecího kamaráda a pomoci vám od emočního napětí. S umělým štěnětem, které imituje emoce a drbe se za ušima, si prý zase užijete spoustu legrace a rozehřejete své srdce. Víte, kdo by ale ocasem obdařený polštář a veselého plastového společníka ocenil nejvíce? Váš opravdový pes nebo kočka!

  • 29. listopadu 2017
bulb
main-article

Obří pandy se rozlézají po čínských pahorcích. Nehltají bambus, ale sluneční paprsky

Nejde o žádný originální horor, kde by nevinné oběti požírali přerostlí pandí zabijáci, ani o pokračování kresleného filmového hitu Kung Fu panda. Čínská společnost jenom postavila netradiční solární elektrárnu, která se neskládá z nudné řady za sebou stojících fotovoltaických panelů, ale připomíná jedno z nejroztomilejších zvířat na světě. Kde budou medvědí elektrárny stát kromě Číny?

  • 23. srpna 2017
bulb
main-article

Zvířecí technologie: Vychytávky, které oceníte vy i váš domácí mazlíček

Každý chovatel vám potvrdí, že zvířata jsou sice především radost, ale také starost. Pokud vás zajímá, co váš pes, kočka či jiný domácí mazlíček provádí, když zrovna nejste doma, našli jsme pro vás řešení. Technologie totiž nemyslí pouze na lidi, ale také na němé tváře. Můžete je díky nim sledovat na dálku, krmit je a cvičit, ale také je snáze vyhledat, když se bez vašeho vědomí vydají do světa.

  • 23. května 2016

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru