Mix formule 1 a Hvězdných válek: V Austrálii se chystá šampionát létajících elektromobilů

„Mohli jsme postavit létající taxík, ale závodění posouvá technologický pokrok dopředu rychleji,“ tvrdí Matt Pearson, tvůrce futuristického stroje Airspeeder. Při jeho návrhu se inspiroval designem starých formulí z 60. let 20. století, ale doufá, že soutěž létajících dronů s piloty se brzy stane motorsportem budoucnosti. První závod odstartuje ještě letos. Příští rok se bude konat celá sezóna.

  • 27. dubna 2020
bulb

Mix formule 1 a Hvězdných válek: V Austrálii se chystá šampionát létajících elektromobilů

main-article
bulb
main-article

Formula Student Czech 2015: Čeští borci si v elektroformuli ČVUT dojeli pro stříbro

Kolem mosteckého okruhu Polygon vyrostlo začátkem září stanové městečko. 40 univerzitních týmů z celého světa sem přijelo porvat se o medaile v soutěži Formula Student Czech 2015. Tým eForce FEE Prague Formula z FEL ČVUT nechal většinu soupeřů za sebou a jeho pilot se do cíle přiřítil jako druhý. Rychlejší byli jen němečtí rivalové z Elefant Racing Bayreuth. Kde se drží Češi ve světovém žebříčku?

  • 17. září 2015
bulb
main-article

Studenti ČVUT odtajnili novou elektrickou formuli pro závody Formula Student

Na Fakultě elektrotechnické Českého vysokého učení technického 5. května představili čtvrtou generaci studentské formule pro mezinárodní soutěž Formula Student. Nový monopost FSE.04x pohání čtyři elektromotory o celkovém výkonu 66 kW s točivým momentem 940 Nm na kolech. Kvalitu nové formule prověří letos v létě hned čtyři závody, kde bude český tým bojovat se zahraniční konkurencí.

  • 19. května 2015
bulb
main-article

Při závodech formulí studentů vozy běžně hoří. U elektroformulí se to nestává

Formule Student neznamená jenom obdobu závodů F1 nebo Formule E pro studenty středních a vysokých škol. Kromě rychlosti na trati se soutěží i v dalších disciplínách včetně prezentace projektu investorům. O tom, jak se vybírají piloti studentských formulí, jak vypadají předjížděcí manévry i o průběhu mezinárodních soutěží jsme si povídali se členem týmu eForce Prague Formula, Jakubem Dražanem.

  • 14. listopadu 2014
bulb
main-article

FIA Formula E: Šampionát elektromobilů odstartuje letos v září

Místo klasických závodních okruhů se mistrovství elektrických monopostů přesune do center deseti světových velkoměst. Závody budou kratší a při zastávkách v boxech nepůjde o výměnu pneumatik, ale rovnou celého vozu. Zatímco někteří jezdci formule 1 netradiční soutěž vítají jako zajímavou novinku, jiným při jízdě v elektrické formuli chybí charakteristický hluk motorů.

  • 23. května 2014

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru